Czym właściwie jest mineralność w winie? Czy można ją poczuć na języku, czy to raczej kwestia zapachu? Czy "smak kamieni" to poetycka metafora, czy realne doznanie? I co wspólnego mają z winem mokre skały, kreda, czy… sól morska?
Podczas degustacji spróbujemy rozwikłać jedną z większych zagadek świata wina - pojęcie mineralności. Porozmawiamy o tym, skąd bierze się ten charakterystyczny profil, czy rzeczywiście pochodzi z gleby i dlaczego niektóre wina potrafią smakować jak morska bryza, rozgrzany granit czy świeżo starta kreda.
W kieliszkach pojawią się starannie dobrane butelki z różnych zakątków świata, które łączy jedno: wyraźny mineralny akcent. Przyjrzymy się im uważnie, poszukamy wspólnych mianowników i różnic, a wszystko to w swobodnej, sensorycznej atmosferze.
Jeśli chcesz posmakować wina, które opowiadają historię ziemi, skał i morza - to wydarzenie jest dla Ciebie.
Otwieramy:
- Domaine Savagny Cremant du Jura (Jura, Francja),
- Chartron et Trebuchet Chablis (Burgundia, Francja),
- O Fillo da Condesa Albarino (Galicja, Hiszpania),
- Fryer's Cove Chenin Blanc (Western Cape, RPA),
- Gerard Bertrand An 1618 AOP Picpoul de Pinet (Langwedocja, Francja).
Winom towarzyszyć będą deski wyselekcjonowanych serów i wędlin, wraz z chlebem i oliwami.
Więcej informacji:
tel. (58) 732-83-70
e-mail: gdansk@fine-wine.pl
Możesz też przyjść i dowiedzieć się wszystkiego na miejscu.
>> ILOŚĆ MIEJSC JEST OGRANICZONA<<