Przejdź do głównej treści
...więcej niż wino

Wina canaiolo

Odmiana canaiolo ma długą historię i nadal pozostaje istotnym elementem produkcji win we włoskiej Toskanii. Winogrona canaiolo są małe i mają cienką skórkę. Bardzo rzadko produkuje się monoszczepowe wina canaiolo. Znacznie częściej używa się tej odmiany do produkcji czerwonych win, zwłaszcza w regionie Chianti i szczególnie w połączeniu z odmianami takimi jak sangiovese. Wina z canaiolo są często o umiarkowanej kwasowości. Mogą pochwalić się nutami czerwonych owoców, np. wiśni i malin. Mimo że canaiolo straciło na znaczeniu jako główna odmiana winorośli w regionie Chianti, to wciąż jest uważane za ważny składnik tradycyjnych win toskańskich.

Zakaz sprzedaży
Wino Nunzi Conti Chianti Classico
Wino czerwone Wytrawne Włochy 2020
89,00 750 ml
Newsletter

Bądź na bieżąco! Zapisując się do naszego newslettera otrzymujesz dostęp do fachowej wiedzy, m.in. e-booków i bonusowych materiałów, które wyślemy do Ciebie w pierwszej kolejności. Najświeższe informacje o nowościach w ofercie i trendach gastronomicznych przyjdą prosto na Twoją skrzynkę. Nic Cię nie ominie!

Zapisz się do newslettera
Komunikat
Zamknij

Serwis prezentuje bogatą ofertę napojów alkoholowych oraz akcesoriów sieci Salonów Fine Wine i przeznaczony jest wyłącznie dla osób pełnoletnich.

Czy masz ukończone 18 lat?

(w przypadku braku zgody lub pełnoletności prosimy o kliknięcie „NIE”)

Fine Wine nie wspiera starszych wersji przeglądarek, które mogą nie obsługiwać wszystkich funkcjonalności serwisu. Prosimy o skorzystanie z najnowszych wersji przeglądarek Google Chrome, Firefox, Internet Explorer lub innych.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu