South Eastern Australia jest kluczowym regionem winiarskim w Australii, wyróżniającym się obszerną powierzchnią upraw, różnorodnością odmian winogron, korzystnym mikroklimatem i wysoką jakością produkowanych win. Odwiedziny w tym regionie to okazja, by delektować się różnorodnością win i pięknem krajobrazu winnic.
Zachodnia granica South Eastern Australia rozciąga się na długości 2000 kilometrów przez cały kontynent, od wybrzeża Pacyfiku w Queensland po wybrzeże Oceanu Południowego w Australii Południowej. Ta rozległa „superstrefa” uprawy winorośli obejmuje praktycznie każdy znaczący australijski region winiarski poza Australią Zachodnią tj. w całości stany Nowa Południowa Walia, Wiktoria i Tasmania, a także południowo-wschodnie połówki Queensland i Australii Południowej.
Lasy deszczowe, pasma górskie, zarośla, pustynie i wyschnięte koryta rzek zajmują większość terenów w strefie South Eastern Australia. Jedynie w chłodniejszych obszarach przybrzeżnych winnice odgrywają znaczącą rolę w krajobrazie.
Już sama skala tej strefy – oraz różnorodność jej klimatów, topografii i szerokości geograficznych – sprawia, że jest to oznaczenie geograficzne, o raczej ograniczonym znaczeniu. W związku z tym wina oznaczone jako South Eastern Australia rzadko wykazują silne cechy regionalne lub odmianowe i są kupowane ze względu na niższą cenę, gwarantowaną powtarzalność w obrębie roczników i stabilną jakość.
Większość win z South Eastern Australia wytwarzana jest z powszechnie znanych odmian winorośli vinifera, szczególnie tych, które cieszą się już ugruntowaną reputacją lub są lubiane. Chardonnay, sémillon i sauvignon blanc to najpopularniejsze odmiany używane do produkcji białego wina z South Eastern Australia, a czerwone to zazwyczaj merlot, shiraz i cabernet sauvignon.