Mówisz Sauternes, myślisz wina słodkie? Strzał w dziesiątkę! Ten region winiarski położony w południowej części Bordeaux znany jest głównie z produkcji słodkich win deserowych.
Winnice apelacji Sauternes znajdują się ok. 60 kilometrów na południowy wschód od Bordeaux w Graves, na lewym brzegu rzeki Garonne. Położone są na żwirowej glebie, a od zachodu i południa graniczą z lasem sosnowym Landes, który chroni winnice przed wiatrem. Panuje tu umiarkowany oceaniczny klimat. Co jednak sprawia, że w Sauternes powstają wybitne wina słodkie?
Bliskość rzek Garonne i Ciron oraz Oceanu Atlantyckiego sprzyjają powstawaniu jesienią porannych mgieł, które znikają pod wpływem słońca. Proces ten jest istotną częścią powstawania Botrytis cinerea – pleśni, która koncentruje zawartość cukru w winogronach. Odwodnienie i skoncentrowanie cukrów prowadzi do produkcji słodkiego wina o intensywnym smaku i aromacie. Powstałe w ten sposób wino nazywa się botrytyzowanym.
Wina z Sauternes są zazwyczaj bogate w nuty miodu, brzoskwiń, moreli i cytrusów. Będą doskonałym partnerem dla deserów, serów pleśniowych, ale mogą też stanowić punkt centralny winnej degustacji.
W Sauternes uprawia się przede wszystkim odmiany sémillon, sauvignon blanc i muscadelle.