Przejdź do głównej treści
...więcej niż wino

Warsztaty kulinarne STEKI & WINO z Jarkiem Maruchą

Warsztaty kulinarne STEKI & WINO z Jarkiem Maruchą
Data: 30.01.2026
Godz.: 18:00
Adres: ul. Chrzanowskiego 11 (wejście od Szymanowskiego), 80-278 Gdańsk
Prowadzący: Jarosław Marucha
Cena: 350 zł

STEKI I WINO 

Warsztaty kulinarne z Jarosławem Maruchą 

Zawsze chciałeś/aś nauczyć się przygotowywać idealne steki? A może po prostu lubisz dobrze zjeść i wypić kieliszek wina z charakterem? Jeśli nie wyobrażasz sobie dania bez dobrego mięsa to dobrze trafiłeś/aś! 

Fine Wine zaprasza na przesmaczne warsztaty kulinarne dla dorosłych – zapewniamy dużo mięsa, wina i dobrej zabawy! 

Podczas warsztatów nie tylko ucztujesz, ale uczysz się też przyrządzać steki jak szef. Od rozbioru polędwicy, przez przygotowanie przystawek, po perfekcyjne smażenie steka, którego nie powstydziłaby się żadna restauracja. I wszystko to w towarzystwie wyselekcjonowanych win oraz sommelierek, które pokażą Ci, jak łączyć smaki potężnych, czerwonych win z mięsiwem. 

Pod okiem doświadczonego szefa kuchni, Jarosława Maruchy, przygotujemy trzy dania z najwyższej jakości wołowiny: 

  • Tatar z polędwicy wołowej  
  • Tataki z rostbefu  
  • Stek z polędwicy  

Do przygotowanych przez Was dań podamy: 

  • Cascina Chicco Barbera d'Alba Granera Alta 2023/ Włochy, Piemont 
  • Vidal-Fleury Crozes-Hermitage Rouge 2019/ Francja, Dolina Rodanu 
  • Saurus Select Malbec 2022/ Argentyna, Patagonia 

Plan warsztatów: 

  1. Przywitanie & wprowadzenie do świata steków i win
    Na rozgrzewkę – kieliszek wina, krótkie przywitanie i pogadanka o tym, co nas czeka. Dowiesz się, skąd pochodzi mięso, którego będziemy używać, czym różnią się poszczególne cięcia i dlaczego wybór wina to nie przypadek, tylko sztuka.
  2. Rozbiór polędwicy i rostbefu – mięso bez tajemnic
    Pod okiem szefa kuchni Jarosława Maruchy rozbierzesz polędwicę i rostbef, ucząc się jak kroić, czyścić i przygotować wołowinę do dalszej obróbki. Dla wielu to moment "aha!" – nagle wszystko zaczyna mieć sens.
  3. Przygotowujemy przystawki: tatar & tataki
    Zaczynamy od dwóch kultowych dań z surowego (lub prawie surowego) mięsa.
    – Tatar z polędwicy – klasyk w nowoczesnym wydaniu 
    – Tataki z rostbefu – delikatnie obsmażone mięso z azjatyckim twistem 
    Do każdego dania dobieramy idealne wino – barbera i syrah rodańska – a profesjonalne sommelierki tłumaczą, dlaczego ten pairing działa. 
  4. Degustacja przystawek z winem
    Czas na relaks i smakowanie – próbujemy naszych przystawek, delektując się winem, porównując smaki i dzieląc się wrażeniami przy stole.
  5. Stek time! Smażenie, plating, dodatki
    Czas na danie główne: stek z polędwicy wołowej. Nauczysz się:
    – jak dobrze wysmażyć stek (każdy poziom: rare, medium, well) 
    – jak przygotować sosy, purée, dodatki i warzywa 
    – jak złożyć wszystko na talerzu tak, żeby danie wyglądało jak z topowej restauracji 

W międzyczasie działamy zespołowo nad dodatkami – każdy ma coś do zrobienia, ale spokojnie, nie musisz być MasterChefem, żeby się dobrze bawić. 

  1. Finałowa kolacja i toast z Malbekiem
    Siadamy razem przy stole, rozsmakowujemy się w daniu głównym - pijemy argentyńskiego malbeca i celebrujemy dobrze spędzony czas!

 

O prowadzącym: 

Jarosław Marucha – urodzony w Kaliszu, związany z gastronomią od 2006 roku. Od lat działa na pomorskim rynku – przez 6 lat prowadził własną restaurację z kuchnią polsko-włoską w Gdyni, a przez ostatnie 9 lat był sercem Crudo w Sopocie. Obecnie skupia się nad nowym projektem, który będzie łączyć steki i owoce morza na terenie Kaszub. 
Pasjonat mięsa, podróży, sportu i strzelectwa – zaraża energią, wiedzą i dobrym humorem. 

 

Nie czekaj – zrób sobie lub bliskim prezent na święta! 
Zabierz partnera, przyjaciółkę lub przyjaciela – albo przyjdź solo i poznaj innych miłośników dobrego smaku. To będzie wieczór pełen aromatów, śmiechu i nauki, który zapadnie w pamięć na długo! 

Więcej informacji:
tel. (58) 732-83-70
e-mail: gdansk@fine-wine.pl

Możesz też przyjść i dowiedzieć się wszystkiego na miejscu.
 
Fine Wine Gdańsk
ul. Chrzanowskiego 11 - budynek HIRO, parter
80-278 Gdańsk
>> ILOŚĆ MIEJSC JEST OGRANICZONA<<

Formularz zgłoszeniowy

Oświadczam, że jestem pełnoletni(a) i wyrażam zgodę na przedstawienie oferty alkoholowej. 

Wyrażam zgodę na przesyłanie na wskazany przeze mnie adres mailowy informacji handlowych i marketingowych w formie newslettera przez Food and Wine Sp. z o.o. z siedzibą w Modlniczce. 

Oświadczam, że zapoznałam/łem się z regulaminem degustacji dostępnym TUTAJ.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych zgodnie z Polityką prywatności. *
* - pola wymagane

Bądź na bieżąco!

Zapisując się do naszego newslettera, otrzymujesz dostęp do fachowej wiedzy – e-booków i bonusowych materiałów, które wyślemy do Ciebie w pierwszej kolejności. Najświeższe informacje o nowościach w ofercie i trendach gastronomicznych przyjdą prosto na Twoją skrzynkę, więc nic Cię nie ominie!

Dodatkowo, jako nowy subskrybent:

  • przy zakupach do 50 zł – słodki upominek,
  • przy zakupach do 150 zł – 10% rabatu,
  • przy zakupach za minimum 150 zł – 15% rabatu.

Regulamin promocji.

Zapisz się do newslettera
Komunikat
Zamknij

Serwis prezentuje bogatą ofertę napojów alkoholowych oraz akcesoriów sieci Salonów Fine Wine i przeznaczony jest wyłącznie dla osób pełnoletnich.

Czy masz ukończone 18 lat?

(w przypadku braku zgody lub pełnoletności prosimy o kliknięcie „NIE”)

Fine Wine nie wspiera starszych wersji przeglądarek, które mogą nie obsługiwać wszystkich funkcjonalności serwisu. Prosimy o skorzystanie z najnowszych wersji przeglądarek Google Chrome, Firefox, Internet Explorer lub innych.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu