W halloweenowym klimacie zapraszamy na wyjątkowy wieczór – degustację win pomarańczowych. To będzie podróż pełna nieoczywistych aromatów i smaków – spróbujemy 5 starannie wybranych win z Francji i Polski, którym towarzyszyć będą deski serów i wędlin, chrupiący chleb na zakwasie oraz aromatyczna oliwa smakowa.
Skąd wino pomarańczowe?
Choć dla wielu jest nowością, wino pomarańczowe ma ponad 6 tysięcy lat historii. Wywodzi się z Gruzji, gdzie tradycyjnie fermentowano białe winogrona razem ze skórkami i pestkami w glinianych amforach zakopanych w ziemi (tzw. kvevri).
To właśnie dzięki temu procesowi wino zyskuje głębszy kolor – od złotego, przez bursztyn, aż po intensywnie pomarańczowy – oraz wyjątkowe taniny, które zwykle kojarzymy raczej z czerwonym winem.
Podczas degustacji odkryjemy, dlaczego wino pomarańczowe wcale nie jest zrobione z pomarańczy i jak zmienia się jego smak, kiedy długo dojrzewa ze skórkami. Spróbujemy odpowiedzieć też na pytanie: czy lepiej komponuje się z rybą, mięsem, czy może z serami pleśniowymi?
Dlaczego warto przyjść?
- spróbujesz pięciu wyjątkowych etykiet z dwóch krajów,
- poznasz historię i proces produkcji win pomarańczowych,
- dowiesz się, dlaczego często nazywa się je „czwartym kolorem wina”,
- a przy okazji spędzisz wieczór w kameralnej, lekko mrocznej atmosferze…
To nie tylko degustacja – to spotkanie z winem, które wymyka się schematom.
Idealne na chłodny, jesienny wieczór, gdy chcesz poczuć coś niezwykłego.
Możesz też przyjść i dowiedzieć się wszystkiego na miejscu.
>> ILOŚĆ MIEJSC JEST OGRANICZONA<<