Na malowniczych zboczach Doliny Rodanu mieści się Côte-Rôtie AP, jedna z najbardziej ekscytujących apelacji winiarskich Francji. Magia tej położonej na prawym brzegu rzeki apelacji tkwi oczywiście w terroir. Nie ma dwóch identycznych win z Côte-Rôtie AP.
W tłumaczeniu z języka francuskiego Côte-Rôtie oznacza „wypalone zbocze”. Nazwa odzwierciedla południowo skierowane stoki – bardzo nasłonecznione, gdzie winorośla rosną na stromych, kamienistych terenach. Stąd zresztą wina z Côte-Rôtie AP czerpią swój charakter. Niektóre zbocza w apelacji są nachylone pod kątem ponad 60 stopni! Wąskie winnice sadzone są na tarasach, o szerokości zaledwie kilkudziesięciu krzewów.
Côte-Rôtie AP jest najbardziej wysuniętą na północ apelacją w Dolinie Rodanu, leży zaledwie kilka kilometrów od Lyonu. Pierwsze dokładne pisemne dokumenty dotyczące tego regionu pochodzą z VI wieku. W średniowieczu i renesansie reputacja tutejszych win jeszcze bardziej wzrosła, a w XVIII wieku wina Côte-Rôtie trafiły na królewskie stoły Anglii, Rosji, Prus i oczywiście Francji. Swoje apogeum winnice osiągnęły w 1890 roku, kiedy to uprawiano nawet najmniejsze fałdy nasłonecznionych zboczy.
Chociaż winnice wytrzymały ataki filoksery i innych chorób, pierwsza wojna światowa skazała część stoków na opuszczenie (do 1960 roku tylko ok. 60 hektarów pozostało w produkcji). Aby wypromować swoje etykiety, winiarze z Côte-Rôtie AP zdecydowali się w 1928 roku zorganizować wydarzenie „Marché aux vins d'Ampuis”, które przetrwało do dziś – to 4 dni degustacji i winiarskich spotkań. Prawdziwe odrodzenie winnic przyniosły lata 80. Apelacja Côte-Rôtie AP cieszyła się nowym życiem i zyskała międzynarodowe uznanie. Jakie są wina z Côte-Rôtie AP? Rosną tu przede wszystkim odmiany syrah i viognier, które dają wina o aromatyczne i delikatne. Syrah ma piękny rubinowy kolor, złożony, elegancki nos z nutami przypraw, czerwonych i czarnych owoców i fiołków. Natomiast viognier, odmiana biała, dodaje nieco delikatności i elegancji, wprowadzając do win subtelną nutę kwiatową.