Sedina to trzyosobowy projekt wywodzący się z pasji do alkoholu i miłości do Szczecina. Destylarnia jest autorskim przedsięwzięciem. Jej właściciele, czując odpowiedzialność za każdy detal, osobiście sprawują pieczę nad całym procesem produkcji – od destylacji, poprzez kontrolę jakości, aż po butelkowanie. Misją Sediny jest powrót do korzeni szczecińskiej tradycji tworzenia wyjątkowych, rzemieślniczych alkoholi.
Nazwa destylarni nie jest przypadkowa. Sedina to mityczna kobieta uosabiająca Szczecin, symbolizująca morski i handlowy charakter tego miasta. Właściciele z determinacją budują markę, bo zależy im na przywróceniu renomy Szczecina jako miasta, w którym produkuje się najlepszej jakości trunki w Polsce.
Proces produkcji ginów Sedina jest oparty na tradycyjnej metodzie i starannej selekcji składników. Głównym celem jest tworzenie alkoholi, które jednocześnie łatwo trafią w gusta klientów, a zarazem zaskoczą ich oryginalnymi aromatami i nietuzinkowymi kombinacjami smaków.
Destylarnia Sedina swoje trunki produkuje głównie za pomocą tradycyjnej, brytyjskiej metody „one-shot”. Destyluje je w miedzianym alembiku, czyli naczyniu wykorzystywanym w produkcji ginu od ponad dwóch stuleci. Marka Sedina wykorzystuje wyłącznie świeże owoce i przyprawy, a podczas selekcji spirytusu jako bazy do alkoholi, sprawdzany jest jego smak i jakość. Destylarnia Sedina korzysta tylko ze spirytusu wyprodukowanego w całości z polskich zbóż.