W winnicy Llicorella Vins od Gil Family Estates, która mieści się w sercu regionu Priorat, korzenie winorośli splatają się z skamieniałymi łupkami znanymi jako llicorellas. Dlatego powstające tu wina mają swoją mineralną duszę. Niski plon odmian garnacha, cariñena, syrah i merlot, a także ręczny zbiór owoców gwarantują doskonałość każdej butelki.
Winnica znajduje się w gminie El Molar. Posiadłość, zwana Mas Perxet, mieści się nad rzeką Siurana. Winorośle otacza więc surowy krajobraz – rosną na tarasach bogatych w kwarc i łupki llicorella. W samym zresztą regionie Priorat wiatry tańczą ze zmiennych kierunków: zimne wieją od północy i łagodne od strony morza.
Winorośle uprawiane są na zboczach tak stromych, że zbieranie owoców wymaga zastosowania metod ręcznych. Z powolnych, ale dokładnych zbiorów powstają najwyższej klasy i najbardziej subtelne wina. W tych szaro-żółtych górach najczęściej uprawia się odmiany garnacha i cariñena.
Odmiany te, obok cabernet sauvignon i syrah, tworzą wino Clar Del Bosc – niezwykle skoncentrowane, z nutami ciemnych owoców, lukrecji i kopru włoskiego. Druga propozycja od Llicorella Vins, czyli wino Bluegray, jest wyważonym kupażem garnachy i cariñeny z małym udziałem cabernet sauvignon. Dojrzewa w beczkach z francuskiego dębu.
Zapraszamy do odkrywania tajemnic Llicorella Vins w Salonach Fine Wine. Zanurz się w winiarskim dziedzictwie Llicorella Vins, przenieś się w magiczny świat regionu Priorat!