Był rok 1994, kiedy winnica Collemare (wtedy pod nazwą Sicily Wines) rozpoczęła produkcję i sprzedaż win, przekształcając swoją pasję do świata wina i sycylijskich winorośli w pracę, a później i… sukces!
Przez lata produkcja ewoluowała, doskonaliła się, rozwijała i z wdzięcznością, świadomie przyjęła zmiany dyktowane przez czas. W końcu winnica zmieniła swoją nazwę, ale tradycje i swoje wyróżniki pozostawiła bez zmian.
Dziś członkowie rodziny Abbate wkładają w ten wielki projekt miłość i oddanie, zawsze zwracając szczególną uwagę na jakościową ewolucję rodzimych winorośli, a także na proces produkcji. Do swoich win Collemare wybierają tylko winogrona wyjątkowe – ze względu na swój specyficzny mikroklimat.
Piwnice Collemare znajdują się w samym sercu sycylijskiej uprawy winorośli: Mazara del Vallo. Jest to miejsce bogate w winnice, położone pomiędzy morzem a wzgórzami. Lokalizacja winnic umożliwia bujny wzrost winorośli na glebach sprzyjających ich naturze. Znajdują tu specyficzny mikroklimat, wspaniały terroir utworzony z gliny osadowej i wapienia.
Zróżnicowane środowisko, w którym współistnieją rodzime winorośle: nero d'Avola, inzolia, grillo i catarratto, a także międzynarodowe winorośle, m.in. chardonnay, syrah i merlot pozwalają nam tworzyć wina o harmonijnej strukturze i świetnej teksturze, bogate w śródziemnomorskie zapachy i aromaty.